Новини

Закарпатський автоперевізник використовував працю 24-х неналежно оформлених водіїв

Фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області під час проведення інспекційного відвідування одного з підприємців Іршавщини встановили, що  місцевий автоперевізник – використовує працю водіїв вантажних автомобілів  на умовах  цивільно-правових договорів.

Здавалося б, у цьому немає нічого незаконного. Однак, як відомо,  робота, яку виконує працівник на користь суб’єкта господарювання, за вимогами цивільно-правового договору, не повинна  збігатися з основним видом його економічної діяльності. Тобто роботодавець мав укласти зі своїми працівниками, котрі виконували  роботи з виконання вантажних  автоперевезень, трудові договори. Про наявність трудових відносин свідчить і той факт, що оплату праці тут проводили не за конкретний результат, а за процес праці протягом відповідного проміжку часу. Тому вона має форму заробітної плати.  Загалом, як стало відомо, на цивільно-правових засадах на іршавського автоперевізника працювали 24 водії. 

За результатами інспекційного відвідування був складений акт і наданий припис, де вказано, що підприємець допустив до виконання робіт з перевезення вантажів водіїв без укладення з ними трудових договорів, порушивши таким чином вимоги ч3.ст.24 Кодексу законів про працю України.

 «Це доволі поширена практика, коли окремі роботодавці, аби уникнути відповідальності за виявлених нелегальних працівників, використовують саме такий формат трудових відносин зі своїми найманими працівниками, – каже начальник Управління Держпраці краю Богдан Дорош, – таким чином відбувається  підміна трудових відносин цивільно-правовими».

Принагідно повідомляємо, що за фактичний допуск до роботи працівника без оформлення трудових договорів, статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у вигляді штрафу у розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника.