Новини

Протягом інспекційної кампанії офіційно працевлаштовані понад п’ятнадцять тисяч закарпатців

На Закарпатті від початку проведення чергової інспекційної кампанії Управління  Держпраці, яка, нагадаємо, стартувала першого вересня цього року, помітно збільшилась кількість офіційно працевлаштованих осіб. Зокрема, за інформацією Головного управління ДПС у Закарпатській області, за першу половину вересня поточного року 1832 роботодавці надіслали повідомлення про прийняття на роботу 15316 працівників.

Однак, як показує практика, окремі роботодавці проігнорували рекомендації головних державних інспекторів праці і допустили до виконання певних робіт осіб без укладення з ними трудових договорів.

Так, у ході інспекційного відвідування, що проводилося днями на одному  з підприємств у Мукачеві, був зафіксований факт використання незадекларованої праці. Зокрема, помічник директора і бухгалтер працювали на фірмі нелегально.

Не подбав спочатку про офіційний характер трудових відносин зі своїм найманим працівником – розвантажувачем і підприємець з Берегова. Але  за час проведення інспекційного відвідування ФОП усунув вказане порушення та уклав з ним трудовий договір.

А ось власник одного з кафе в Ужгороді вдався до типових пояснень, коли під час інспекційного відвідування головні державні інспектори Управління Держпраці виявили в його закладі двох осіб, які неофіційно виконували обов’язки кухаря і техпрацівниці. Підприємець не придумав нічого кращого, як сказати, що жінки ще проходять стажування.

Традиційне пояснення почули фахівці Управління Держпраці ще в одному кафе обласного центру, де нелегально підпрацьовувала посудомийкою місцева жителька. Власниця кафе розповіла, буцімто її працівниця вийшла на один день підмінити іншого хворого працівника. Хоча сама посудомийниця зізналася: виходила на підміну неодноразово.

У всіх випадках підприємці за допущені порушення вимог законодавства про працю були притягнуті до відповідальності.