Новини

Суд другої інстанції прийняв рішення на користь Управління Держпраці у Закарпатській області

Два роки тому  в одному з мукачівських підприємств було проведено інспекційне відвідування  на підставі інформації ГУ статистики у Закарпатській області, у ході якого вивчалось питання порушення вимог трудового законодавства, зокрема щодо заборгованості з виплати заробітної плати, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, а також додержання законодавства про загальнообов’язкове державне страхування. 

Однак головний державний інспектор Управління Держпраці у Закарпатській області був змушений спочатку скласти акт про неможливість проведення інспекційного відвідування у зв’язку з відсутністю об’єкта відвідування чи уповноваженої ним особи за місцем знаходження. Водночас керівника  підприємства зобов’язали надати відповідні документи для проведення інспекційного відвідування, строк якого вимушено відтермінували на 18 днів. Далі за результатами проведеного контрольного заходу був складений акт та припис про усунення виявлених порушень вимог законодавства про працю, допущених посадовими особами цього суб’єкта господарювання.

Згодом ця справа розглядалась в Управлінні Держпраці, внаслідок чого була прийнята Постанова, якою до підприємства застосовано штраф. Не погодившись з таким рішенням, керівництво вказаного суб’єкта господарської діяльності звернулося з позовом до Закарпатського окружного адміністративного суду про визнання протиправними та про скасування постанови й акту Управління Держпраці у Закарпатській області. Суд першої інстанції прийняв рішення на користь позивача.

Управління Держпраці оскаржило це рішення у Восьмому апеляційному адміністративному суді м. Львова. Колегія суддів суду другої інстанції не погодилася з висновками суддів першої інстанції, вважаючи їх помилковими. Тож з урахуванням відповідних норм законодавства та фактичних обставин справи, суд апеляційної інстанції  дійшов висновку, що рішення суду першої інстанції потрібно скасувати та прийняти нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог позивачу (мукачівському підприємству) відмовити.

Таким чином, постанова та припис Управління Держпраці у Закарпатській області визнані правомірними.