Новини

Розслідування випадків профзахворювань медиків Закарпаття на COVID-19 гальмуються через об’єктивні причини

На Закарпатті ситуація із розслідуванням випадків професійного захворювання медиків на COVID-19  залишається доволі складною. На сьогодні в Управління Держпраці області надійшли повідомлення про інфікування коронавірусом 816 медичних працівників.

Стосовно 790 з них, відповідно до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, комісії здійснюють розслідування. Інші 26 осіб, як з’ясувалося, були інфіковані не під час виконання професійних обов’язків, оскільки не залучались до робіт, пов’язаних з лікуванням хворих на COVID-19.

Наразі тільки 25 випадків на сьогодні вдалося довести до логічного завершення,  а щодо 683 – термін проведення розслідувань продовжений. За словами начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Богдана Дороша, основними причинами гальмування процесу розслідування є відсутність висновку профпатолога або результату епідрозстеження Закарпатського обласного лабораторного центру. Унаслідок такого стану справ потерпілі не можуть отримати відшкодування за втрату працездатності та кошти на лікування.

Найчастіше, як свідчать результати розслідування, медики інфікувалися внаслідок недотримання епідеміологічного режиму, недостаньої забезпеченості засобами індивідуального захисту або через використання  неякісних ЗІЗ. Комісії також встановили, що здебільшого відповідальними особами, котрі допустили порушення вимог чинного законодавства і з чиєї вини захворіли люди у ході виконання своїх професійних обов’язків, є керівники тих закладів, де працювали потерпілі.