Новини

Нещасний випадок з багатьма невідомими, або Ужгородському «Водоканалу» можуть анулювати дозвіл на роботи підвищеної небезпеки

Комісія під головуванням начальника відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об`єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Закарпатській області Віталія Ляховича завершила спеціальне розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком,що стався наприкінці липня цього року з 54-річним слюсарем-ремонтником каналізаційно-насосних станцій Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства м. Ужгорода».

Члени комісії, з’ясувавши усі обставини трагедії, встановили її основні причини та розробили відповідні заходи з метою запобігання виникненню подібних ситуацій у майбутньому.

Як довідуємося з матеріалів розслідування, того злощасного дня, 20 липня 2020 року, у рамках домовленостей між ТОВ  «Закарпатський експертно-технічний центр»  та КП «Водоканал м.Ужгорода» проводився  частковий технічний огляд вантажопідіймальних механізмів з виїздом на місце в м.Ужгород та Ужгородський район. Троє представників підприємства разом з експертом при були на каналізаційно-насосну станцію (КНС) № 6 для проведення  періодичного часткового технічного огляду електроталей. На момент огляду там вже перебували два слюсарі-ремонтники, зокрема й той, з яким невдовзі трапилося нещастя.

По завершенні огляду усі, крім 54-річного слюсаря, пішли обідати. Що чоловік робив там і в якій частині приміщення знаходився після закінчення роботи, достеменно не вдалося встановити. Зі слів начальника КНС, на той момент три  монтажні отвори міжповерхового перекриття,наявні у грабельному відділенні, були накриті металевими листами, які комісією не оглядалися та не відкривалися.

Майже через годину з КНС №8 повернувся інший слюсар. Саме він першим виявив потерпілого. Той лежав на підлозі грабельного приміщення. Найімовірніше, чоловік упав з висоти приблизно  6 м  через монтажний отвір у перекритті між надземною та підземною частинами. У той час він ще був живий, але не зміг повідомити нічого про те, що з ним сталося.

Як встановлено комісією з розслідування НВ, падіння потерпілого у приміщення грабельного відділення могло відбутись внаслідок наступання на металевий настил монтажного отвору, що був ненадійно закріплений.   Судячи із зображень на фото, зроблених невдовзі після нещасного випадку, потерпілий міг виконувати  у приміщенні КНС якусь доручену йому роботу і при цьому, скоріш за все, використовував підйомний механізм, що знаходиться там же.

Свідчення начальника КНС та колег потерпілого містять суттєві розбіжності. Оскільки до приходу комісії з розслідування місце нещасного випадку і розташування предметів не було збережено, то це дало підстави членам комісії припустити: потерпілий явно проводив якісь операції з реманентом і металевим листом, що там знаходилися. Адже при падінні  суцільний металевий настил, який прикривав монтажний отвір, не міг сам потрапити під лопату та граблі, а також підпросічно-витяжний металевий лист, котрий, як видно на фотографіях, лежить на ньому.

У ході розслідування комісія виявила низку порушень вимог чинного законодавства з охорони праці, допущених посадовими особами цього підприємства. Зокрема, на КНС №6, де сталася трагедія, були відсутні робочі креслення і виконавча документація на будівництво (реконструкцію) будинків, споруд, устаткування і комунікацій.  Немає також даних про огляди технічного стану  будівель і споруд із відповідними записами у технічних паспортах. На момент настання нещасного випадку відсутній спеціальний наказ щодо закріплення устаткування за підрозділами, не визначено їх функції і відповідальність працівників за експлуатацію устаткування; не призначено  осіб,  відповідальних  за безпечне проведення  робіт на КНС. А керівник КП «Водоканал м. Ужгорода» відмовився підписувати матеріали перевірки стану охорони праці на КНС №6, складених за результатами позапланової перевірки,  проведеної відповідно до абзацу 9 частини 1 статті 6 Закону   України «Про основні засади державного нагляду(контролю) у сфері господарської діяльності».

Члени комісії одностайно визнали цей випадок пов’язаним з виробництвом. Основна причина його настання - незадовільний технічний стан виробничих будівель, об’єктів та споруд, а супутні – відсутність огороджень санітарних зон і невиконання посадовими особами своїх службових обов’язків. За результатами розслідування, винних буде притягнуто до адміністративної відповідальності. Водночас у зв’язку з настанням нещасного випадку із смертельним наслідком  через недодержання вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки, на які підприємству видано відповідний дозвіл, комісія рекомендувала начальнику Управління Держпраці у Закарпатській області розглянути питання щодо анулювання цього дозволу. Також директору КП  «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства м. Ужгорода» рекомендовано розглянути питання стосовно невідповідності займаній посаді начальника каналізаційно-насосних станцій.