Новини

На Закарпатті Управління Держпраці посилює контроль за офіційним працевлаштуванням і охороною праці у транспортній галузі

На дорогах області тривають рейдові перевірки автоперевізників краю. Заходи проводять фахівці Управлінь Держпраці, Укртрансбезпеки та Нацполіції Закарпаття в рамках реалізації тристоронньої угоди, згідно з якою, нагадаємо,  сторони мають не лише обмінюватися інформацією щодо виявлення порушень законодавства з питань праці, безпеки дорожнього руху, охорони праці та промислової безпеки, а й вживати відповідних заходів щодо їх усунення і проводити спільну профілактичну роботу.

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці Маріанна Гукс повідомила, що робоча група, яка обстежувала ділянку дороги поблизу Нижнього Солотвина, за два дні перевірила 25 автоперевізників. Більшість машин належала автотранспортним підприємствам, де усі водії працюють винятково у правовому полі. Ще кілька водіїв самі були фізичними особами-підприємцями або мали офіційно оформлені документи як працівники різних суб’єктів господарювання. Не виключено, що нелегальні автоперевізники,  відаючи з «усних джерел» про проведення перевірок, могли у ці дні просто утриматися від виходу на лінію.

Як наголосив начальник Управління Держпраці області Держпраці Богдан Дорош, незадекларована праця у будь-якій сфері діяльності призводить до позбавлення працівників належних соціальних гарантій і можливості захистити свої трудові права у разі конфлікту з роботодавцем або нещасного випадку на виробництві, а у транспортній галузі – ще й   породжує недобросовісну конкуренцію. Пасажири, котрі погодилися скористатися послугами нелегального перевізника і потрапили в дорозі у ДТП (як це було нещодавно поблизу Середнього) чи іншу неприємну ситуацію,  не матимуть змоги поскаржитися  і отримати якусь допомогу чи компенсацію. Те ж стосується і водіїв, що працюють у «тіні».