Новини

Управління Держпраці приступає до проведення позапланових перевірок

Нині медики та працівники медичних закладів опинилися у зоні високого ризику щодо зараження на COVID-19. За останніми даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»,  в області підтверджено захворювання на COVID-19 у 275 медичних працівників. Але до Управління Держпраці у Закарпатській області станом на 02.06.2020 року надійшли повідомлення про  гостре професійне захворювання, викликане вказаною коронавірусною інфекцією, у 145 працівників медичних установ (двоє з них померли).

Як відомо, алгоритм проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві регламентує Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 року № 337. Однак у процесі розслідування фахівці Управління Держпраці стикнулися з певними  проблемними питаннями.

Зокрема, не до кінця врегульованим залишається механізм надходження інформації щодо зафіксованих випадків вказаного професійного захворювання. Цим пояснюється наявна розбіжність між реальною кількістю осіб, яким підтвердили факт захворювання, і вказаних у повідомленнях, що надійшли в Управління Держпраці.

Аби виправити ситуацію, Управління Держпраці у Закарпатській області звернулося до керівників закладів охорони здоров’я, обласної, міських та районних рад, ОТГ з відповідним листом, нагадавши про необхідність дотримання строків і чіткої форми подачі інформації, передбачених вказаним Порядком розслідування.

Завтра Управління Держпраці у Закарпатській області приступає до проведення позапланових перевірок на виконання доручення Прем’єр-міністра України та окремого доручення Голови Державної служби України з питань праці. Інспекційні відвідування здійснюватимуться на підставі звернень громадян, які надійшли під час карантину та потребують перевірки викладених у них фактів. Також перевірятиметься додержання законодавства про працю при нарахуванні та виплаті заробітної плати медичним й іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, своєчасність подання повідомлень про встановлені факти інфікування медичних працівників гострою респіраторною хворобою COVID-19.

У випадку виявлення або підтвердження фактів порушень роботодавці відповідатимуть в адміністративному порядку.