Новини

Роботи у замкнутому просторі повинен виконувати лише навчений персонал з неухильним дотриманням вимог безпеки

З настанням літнього періоду зростає інтенсивність ремонтних, земляних та очисних робіт, робіт в колодязях, котлованах, траншеях, закритих приміщеннях. Такі роботи нерідко супроводжуються певним ризиком виникнення нещасних випадків під час їх виконання. Здебільшого цьому сприяє недотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Серед них, за словами начальника відділу Управління Держпраці у Закарпатській області Віталія Ляховича, виконання робіт без оформлення нарядів-допусків; незабезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту або невикористання їх працівниками під час виконання робіт підвищеної небезпеки; незабезпечення працівників засобами контролю повітряного середовища; низький рівень виробничої дисципліни, культури виробництва, безвідповідальність посадових осіб та безпечність виконавців робіт підвищеної небезпеки тощо.

У зв’язку з цим в Управлінні Держпраці краю нагадують, що всі роботи, які проводяться на вказаних об’єктах  вимагають посиленої уваги, особливо у літній період часу. Тому підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства і комунальним підприємствам, які мають об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства, промисловим підприємствам,  де є очисні споруди, а також населенню, яке без певної підготовки та організації виконує подібні роботи в приватному секторі (чистка вигрібних ям, колодязів і т.д.), варто знати про основні небезпеки та порядок виконання вказаних робіт. 

Роботи у замкненому просторі, в тому числі колодязях, люках та відстійниках, мають проводитись виключно кваліфікованим персоналом, який забезпечений всіма необхідним засобами індивідуального захисту. Зокрема, допускаються працівники, які: пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт; медичний огляд та не мають протипоказань до виконання даного виду робіт; забезпечені засобами індивідуального захисту (ізолюючими протигазами, рятувальними поясами з лямками, спецодягом тощо) та колективного захисту (газоаналізаторами та/або газосигналізаторами, ліхтарями тощо), які знаходяться в справному стані і перевірені.

Перед початком робіт в каналізаційних колодязях, відстійниках, зливних ямах необхідно провести аналіз загазованості на наявність шкідливих та небезпечних речовин та, при необхідності, забезпечити їх вентиляцію (перед спуском в колодязь необхідно упевнитись у відсутності шкідливих і небезпечних газів за допомогою переносного газоаналізатора).

Спуск людей до колодязя дозволяється тільки у шланговому (ізолюючому) протигазі та відповідному захисному костюмі, виконувати роботи у замкнених (обмежених) просторах повинна бригада не менше ніж з трьох працівників, відкриті каналізаційні колодязі повинні бути огороджені з метою запобігання потрапляння до них людей, тварин або наїзду транспортних засобів.

Під час спуску в колодязь, виконуючий роботу повинен надіти запобіжний пояс зі страхувальною мотузкою, яку повинен весь час тримати інший працівник, що знаходиться на поверхні. Всі засоби, які використовуються в роботі, повинні бути в справному стані.

Під час робіт у середині споруд каналізаційної мережі категорично забороняється застосовувати відкритий вогонь, палити, запалювати сірники, перевіряти наявність газу підпаленим папером. Роботи, пов’язані з можливим виділенням вибухонебезпечних газів, повинні виконуватись з застосуванням інструментів і пристроїв, які не дають іскру, для освітлення використовувати світильники напругою не вище 12 В у вибухозахищеному виконанні.

Слід завжди пам’ятати, що під час проведення робіт, особливо під дією високих температур у літні дні, можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних або шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння, отруйну дію на організм людини, недостатній вміст кисню. За необхідності перебування в замкненому просторі понад одну особу, слід вживати відповідних заходів безпеки. При цьому збільшується кількість осіб-страхувальників (на одного працюючого – по одному страхувальнику).

Своєю чергою керівництво підприємств, які здійснюють роботи на об’єктах  водопровідно-каналізаційного господарства, повинне:

- забезпечити отримання дозволів та подати декларацію на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до «Порядку…», затвердженого Постановою КМУ №1107 від 26.10.2011 р.;

- чітко розподілити функції, обов’язки, відповідальність інженерно-технічних працівників та обслуговуючого персоналу щодо експлуатації, ремонту, обслуговування технологічного устаткування та обладнання з відображенням в посадових інструкціях;

- здійснювати контроль за своєчасним проведенням інструктажу робітникам на робочому місці;

- здійснювати контроль стосовно проведення щорічного навчання з питань охорони праці та безпечного виконання робіт підвищеної небезпеки для працівників, залучених до виконання вказаних робіт;

- забезпечити у повному обсязі та відповідно до норм видачу спецодягу, засобів індивідуального захисту;

- забезпечити постійний контроль повітряного середовища під час виконання газонебезпечних робіт, обмежити виконання цих робіт в разі високих температур повітря тощо;

- у справному стані утримувати вентиляційні системи і технологічне обладнання;

- проводити обстеження інструментів та засобів, які використовується в процесі роботи.