Новини

Які зміни внесені до Порядку видачі дозволів

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 №207 «Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» удосконалено вказаний Порядок видачі дозволів.

Відтепер суттєво скорочено переліків робіт підвищеної небезпеки, які потребують наявності дозволу, – з 18 до 6 позицій, перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, експлуатація (застосування яких) вимагає наявності дозволів, – з 11 до 4 позицій;

Водночас розширено перелік видів робіт підвищеної небезпеки та машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, які здійснюються роботодавцем, виробником або постачальником на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, – відповідно з 19 до 27 позицій і до 13 позицій.

Постанова також передбачає, що дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки видається територіальним органом Держпраці за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця.

Строк дії дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки також продовжується територіальним органом Держпраці.

Згідно з вказаною Постановою КМУ, з’явилась можливість вносити зміни до декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці у разі виявлення помилок чи зміни відомостей.