Новини

На будівельних майданчиках Ужгорода та Ужгородського району побували фахівці Управління Держпраці

Комплексне відвідування підприємств будівельної галузі з виїздом на будівельні майданчики здійснила днями інспекторська група Управління Держпраці у Закарпатській області, до складу якої увійшли головні державні інспектори відділів: з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Маріанна Гукс, Артур Сумара, Зорян Берник; нагляду у будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді  на виробництві та об’єктах підвищеної небезпеки Ігор Кос, нагляду в АПК, СКС на транспорті та зв’язку Андрій Гоман, спільно з представниками Ужгородського міського центру зайнятості та Ужгородської районної філії ЗОСЗ.

Захід умовно поділявся на дві частини. Спершу посадовці контролюючого органу зустрілись з адміністрацією будівельних компаній. Під час зустрічей роз’яснили  вимоги законодавства про охорону праці, довели мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних майданчиках, а також поінформували щодо вимог належного оформлення трудових відносин, зокрема з працівниками зайнятими на роботах підвищеної небезпеки.

Наступна частина передбачала безпосереднє спілкування зі самими будівельниками під час виїзду на будівельні майданчики. Головний державний інспектор Маріанна Гукс у першу чергу наголосила на ризиках незадекларованої праці, зауваживши, що «тіньова зайнятість» веде до повної соціальної незахищеності працівників.

Оскільки будівництво є однією із найбільш травмонебезпечних галузей господарювання, то будівельникам також нагадали про важливість здійснення профілактичних заходів, які б допомогли запобігти виникненню при виконанні будівельних робіт. Водночас фахівці Управління Держпраці поінформували присутніх, як не допустити випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену інфікуванням корона вірусом Covid-19, та  закликали  роботодавців і їхніх найманих працівників відповідально ставитися не лише до власного здоров’я, а й здоров’я інших.

Захід проводився у рамках першого етапу масштабної всеукраїнської кампанії на виконання доручення Прем’єр-міністра України щодо детінізації ринку праці у будівельній галузі в Україні.