Новини

В області розпочалася призовна кампанія для громадян, які бажають проходити альтернативну (невійськову) службу

У Департаменті соціального захисту населення Закарпатської ОДА проходило засідання обласної робочої групи у справах альтернативної (невійськової) служби, яке, відповідно до норм чинного законодавства, відбулося до початку встановленого періоду проведення призову на строкову військову службу. Як член робочої групи у засіданні взяла участь завідувач сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці Лілія Січка.

Насамперед були проведені співбесіди  з  громадянами, які звернулися із заявами про направлення їх на альтернативну службу. Відповідаючи на запитання членів робочої групи, хлопці  доводили істинність своїх релігійних переконань та належність до релігійної організації, віровчення якої не допускає  користування  зброєю.  І вже за результатами співбесіди приймалося рішення про направлення заявників  на альтернативну службу.

Водночас у ході засіданні розглядалися  питання 1) припинення альтернативної (невійськової) служби у зв’язку із закінченням строку її проходження та продовження  альтернативної служби  декількома громадянами; 2) самовільне припинення виконання службових обов’язків  громадянином, який проходив альтернативну службу.

Щодо другого питання члени робочої групи прийняли рішення кваліфікувати такі дії, як ухилення від проходження альтернативної служби.   А також визнати, що роботодавець,  котрий погодився на розірвання трудового договору з «альтернативником» без рішення державної адміністрації (обласної робочої групи у справах альтернативної (невійськової) служби), порушив вимоги ЗУ «Про альтернативну (невійськову) службу».