Новини

Про ризики та бар’єри на шляху до зайнятості йшлося за «круглим столом» у Рахові

У консалтинговому центрі Рахівської районної філії Закарпатського ОЦЗ відбулося засідання круглого столу на тему: «Консультант роботодавця. Застосування нових сучасних форм роботи, що сприятимуть вирішенню проблеми дефіциту кадрів». Захід проходив під головуванням директора Закарпатського обласного центру зайнятості Юрія Фущича, за участі першого заступника голови Рахівської райдержадміністрації Віктора Турка, в. о. голови міста Рахів Дмитра Брехлічука, очільників основних ринкоутворюючих підприємств Рахівщини. На  ньому також був присутній представник Управління Держпраці у Закарпатській області Людвиг Андращук.

Основна мета цього зібрання  – роз’яснення роботодавцям  критеріїв нового підходу до їх обслуговування, що дасть змогу переорієнтувати роботу спеціалістів із взаємодії з роботодавцями. Зокрема, формальну реалізацію визначених законом функцій замінить задоволення індивідуальних потреб кожного клієнта.

Звертаючись до присутніх підприємців, Юрій Фущич зауважив, що в умовах стратегічного розвитку сервісів державної служби зайнятості, Інститут «Консультанта роботодавця» є одним з пріоритетних та дієвих інновацій, які сприяють розширенню підходів до надання послуг роботодавцям з урахуванням специфіки підприємницької активності регіону, особливостей розвитку регіонального ринку праці та загального балансу між попитом і пропозицією робочої сил.

За його словами, окрема увага приділятиметься обслуговуванню великих підприємств, коли консультанти роботодавців мають спеціалізуватися на особливостях галузей економіки, в яких функціонують такі підприємства. До прикладу,  у сфері лісового господарства як однієї з найперспективніших галузей економіки району.

Захід проходив у формі діалогу, тож усі  присутні мали змогу через «вільний мікрофон» поставити саме ті запитання, що їх найбільше турбують, частина з яких стосувалася проблеми тіньової зайнятості.   З цього приводу головний державний інспектор Управління Держпраці Людвиг Андращук повідомив, що в області проводиться активна робота з детінізації праці. Посадовець окреслив усі існуючі ризики нелегального працевлаштування як для роботодавців, так і для їхніх найманих працівників.

Під час засідання круглого столу йшлося і про кадровий дефіцит на багатьох підприємствах. Одними  із заходів для його подолання   представник Управління Держпраці назвав: створення комфортного  робочого місця працівника з дотриманням  вимог нормативних документів з охорони праці та виробничої санітарії, гарантії  умов праці і дотримання законодавства з питань праці.

Посадовець також звернув увагу присутніх на те, що  Державна служба з питань праці  для полегшення  діяльності бізнесу скасувала  застарілі нормативні акти з питань охорони праці, які створювали правовий конфлікт і заважали нормальній діяльності, переглянула  та привела чинні нормативні акти у відповідність до міжнародного рівня.