Новини

Сучасний стан безпеки робіт у машинобудівній галузі проаналізували з працівниками заводу «Флекстронікс» на засіданні круглого столу

Начальник відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Закарпатській області Віталій Ляхович взяв участь у засіданні круглого столу на тему: «Профілактика нещасних випадків на підприємствах машинобудівної галузі, сучасні методи і напрями роботи», що проходив на базі мукачівського заводу «Флекстронікс».

У ході проведення заходу була розглянута низка актуальних  питань. Зокрема, присутні проаналізували сучасний стан безпеки конструкцій машин та механізмів у галузі машинобудування, обговорили ситуацію щодо  виробничого травматизму в машинобудівній галузі краю, моделювали показники травматизму з урахуванням особливостей машинобудівного виробництва та здійснили оцінку безпеки об’єктів, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, порівнявши з  вимогами, встановленими відповідною нормативно-технічною документацією. Водночас йшлося і про сучасний стан безпеки вантажно-розвантажувальних робіт у вказані галузі.

Підсумовуючи роботу круглого столу, його учасники зійшлися на думці, що розвиток технологій і виробництва змушує постійно підвищувати вимоги до якості виконання робіт працівниками, що неможливо без дотримання правил техніки безпеки.  

Як зауважив Віталій Ляхович, безпечний процес праці  передбачає створення роботодавцем безпечних умов праці для працівників, вчасне проведення інструктажів з питань охорони праці та інформування про наслідки допущення порушень вимог охорони праці, і неухильне дотримання цих вимог самими працівниками. Але гарантування працівникові здорових і безпечних умов праці, наголосив посадовець, можливе лише при офіційно укладених трудових відносинах. Наслідки використання «нелегальної праці» можуть бути сумними як для працівника, так і для роботодавця.