Новини

У полі зору державних інспекторів праці Закарпаття – заклади харчування і торгівлі

В області триває активна інспекційна робота, яку здійснюють головні державні інспектори праці Управління Держпраці у Закарпатській області на виконання відповідного доручення Прем’єр-міністра України щодо вжиття заходів з метою детінізації ринку праці. У полі зору представників контролюючих органів – підприємства сфери торгівлі товарами і послугами.

Як показують результати проведених інспекційних відвідувань, на сьогодні є ще чимало роботодавців краю, котрі відверто проігнорували поради представників Управління Держпраці офіційно оформити трудові відносини  зі всіма найманими працівниками.

Скажімо, у Мукачеві власник місцевої піцерії не вважав за потрібне укладати трудовий договір з посудомийкою. Головному державному інспектору Володимиру Севчу, який проводив інспекційне відвідування, жінка відмовилася надавати будь-яку інформацію про себе. А тамтешня кухар пояснила, нібито вона її знайома «просто прийшла допомогти». Тепер власнику доведеться пояснювати присутність випадкової людини у спецодягу на кухні його піцерії.

Подібну ситуацію застав і головний державний інспектор Управління Держпраці Іван Хланта під час інспекційного відвідування деяких закладів торгівлі та харчування у Берегові. Так, у  тамтешньому кафе і в двох крамницях на нелегальній основі були допущені до виконання певних обов’язків  (бармена, продавця та бухгалтера) місцеві жителі. Тепер на власників чекають штрафні санкції за порушення вимог  законодавства про працю.