Новини

На зустрічі з представниками підприємств травмонебезпечних галузей краю обговорили дієві механізми поліпшення охорони праці

В Ужгороді на базі ТОВ «Закарпатський навчальний центр підготовки і перепідготовки кадрів» відбулася розширена зустріч фахівців Управління Держпраці у Закарпатській області та представників підприємств краю найбільш травмонебезпечних галузей (будівництва, енергетики, житлово-комунального господарства).

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці Ігор Кос розповів присутнім про концепцію ризикорієнтованого підходу, згідно з якою має здійснюватися регулювання безпеки в усіх сферах діяльності, насамперед на тих підприємствах, де ризик травмування є значно вищим, також наголосив на необхідності дотримання законодавчих нормативно-правових актів з охорони праці.

Окрему увагу посадовець приділив темі застосування  державних будівельних норм при виконанні будівельних робіт, у першу чергу зосередив увагу представників будівельної  галузі на «Мінімальних вимогах з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках». При цьому зауважив, що такі вимоги поширюються на замовників, керівників будівництва, генеральних підрядників, підрядників, субпідрядників, фізичних осіб, що забезпечують себе роботою самостійно, і визначають обов’язки замовника, керівника будівництва, підрядника, фізичних осіб.

Зі свого боку представники будівельних організацій, де тривалий час не траплялись нещасні випадки, поділилися власним досвідом впровадження системи організаційних, виховних і технічних заходів безпечної праці.

На зустрічі була порушена також актуальна на сьогодні тема безпечної експлуатації та обслуговування ліфтів у багатоповерхівках. Як виявилося, це питання, на жаль, залишається не до кінця вирішеним з певних об’єктивних і суб’єктивних причин.  На завершення Ігор Кос закликав присутніх більше уваги приділити перспективному плануванню конкретних заходів задля поліпшення охорони праці.