Новини

Результат інспекційного відвідування на Тячівщині – неоформлені «стажери» і тимчасові працівники

Під час масштабної інформаційно-роз’яснювальної кампанії, що проводилась в області  протягом двох тижнів з метою легалізації ринку праці із суб’єктами господарювання сфери торгівлі товарами і послугами, фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області звертали увагу підприємців насамперед на передбачену чинним законодавством серйозну відповідальність  за допуск до роботи неоформлених працівників. На жаль, не всі роботодавці прислухалися до застережень державних інспекторів праці, що засвідчили результати недавніх інспекційних відвідувань.

Так, днями у ході інспектування однієї  з тячівських крамниць головний державний  інспектор відділу з питань додержання  законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці Віталій Юртин виявив, що троє працівників не мали належним чином оформлені трудові стосунки з роботодавцем. Як пояснив пізніше представник власниці магазину, двоє з продавчинь нібито працювали на умовах стажування, а одна має намір звільнитися. Однак жодних документів, котрі б підтверджували цю інформацію, надано не було.

Наразі за результатами інспекційного відвідування складено протокол та акт, згодом в Управлінні Держпраці розглядатиметься справа про накладення штрафу відповідно до ст. 265 КЗпП України.

Принагідно начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош звертає увагу підприємців краю на те, що до 21 лютого 2020 року триватиме, так би мовити, «активна фаза» інспекційної роботи, спрямованої на подолання незадекларованої праці, насамперед у найбільш ризиковій для використання праці неоформлених працівників сфері  торгівлі товарами і послугами. Але заходи державного контролю проводитимуться й надалі також в інших сферах.