Новини

На селекторній нараді обговорили ситуацію щодо погашення заборгованості з виплати заробітних плат і пенсій

У Закарпатській обласній державній адміністрації відбулася селекторна нарада з представниками РДА та міськвиконкомів з питань погашення заборгованості виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу. Від Управління Держпраці у Закарпатській області у заході взяв участь перший заступник начальника Василь Грицик.

Нарада проходила під головуванням директора департаменту соціального захисту населення ОДА Михайла Петрішки. На порядок денний виносилось питання про ситуацію, яка склалася у краї, з виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій області та погашення заборгованості до Пенсійного фонду України.

За статистичними даними заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах, організаціях області на 1 січня 2020 року становила 3931,6 тис.грн. і порівняно з аналогічним періодом попереднього року (3163,0 тис. грн.)  збільшилася на 768,6 тис. грн., або 24,3 відсотка. Водночас на 594,4 тис. грн. або 22,9 відсотка зріс рівень заборгованості й на економічно-активних підприємствах (3188,1 тис. грн. проти порівняно 2593,7 тис. грн. минулого року).

У зв’язку з цим представник Управління Держпраці наголосив  присутнім у селекторній студії членам комісії та керівникам райдержадміністрацій і міськвиконкомів на важливості виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука від 22 січня 2020 року стосовно  вжиття заходів щодо детінізації зайнятості і сфері торгівлі товарами та послугами.

З цього приводу Василь Грицик зауважив, що з 24.01.2020 року посадовці Управління Держпраці спільно з представниками регіональних управлінь Пенсійного фонду, Центру зайнятості, Державної податкової служби, Держпродспоживслужби та профспілок розпочали широкомасштабну інформаційну компанію, спрямовану на подолання незадекларованої зайнятості в краї. До 31.01.2020 року роботодавці, котрі працюють у тіні, мають можливість оформити трудові відносини зі своїми працівниками без будь- яких негативних фінансово-каральних наслідків.

«Нагадаю, що з першого січня штраф за одного працівника, допущеного до роботи без легального працевлаштування, становить 141690 грн.», – зауважив у своєму виступі Василь Грицик. А також попросив долучитися до вказаних заходів представників влади на місцях.