Новини

Гірськолижні курорти Закарпаття – під контролем фахівців Управління Держпраці

Щороку в зимову пору на Закарпаття приїжджає багато туристів. Така увага до нашого краю продиктована, у першу чергу, зростанням кількості прихильників гірськолижного відпочинку. А щоб краяни та гості нашої області почувалися у безпеці, відвідуючи місцеві гірськолижні курорти, такі суб’єкти господарювання періодично перевіряють посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області.

Цими днями саме проходила планова перевірка гірськолижної бази ПП «Боржавська Ялина». Протягом 15-17 січня головні державні інспектори відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Закарпатській області перевіряли стан дотримання суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері гірськолижного відпочинку, вимог охорони праці та промислової безпеки.

Особлива увага під час контрольного заходу зверталася на проведення навчання і перевірки знань посадових осіб та працівників підприємства з питань охорони праці, проведення спеціального навчання працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, своєчасне проведення інструктажів з охорони праці, наявність інструкцій та інших нормативно-правових актів з охорони праці, наявність і безпечну експлуатацію машин для вирівнювання та ущільнення снігових схилів (ратраків), дотримання вимог безпеки при експлуатації електроустановок та проведенні ремонтних робіт, дотримання вимог безпеки при експлуатації ППКД (пасажирська підвісна канатна дорога), підйомників тощо.

Результати перевірки засвідчили, що організація системи охорони на ПП «Боржавська Ялина» праці бажає бути кращою. Зокрема, головні державні інспектори Управління Держпраці зафіксували понад 20 порушень вимог нормативно-правових актів з ОП та ПБ. Серед найсуттєвіших, для прикладу: не встановлення на лижній трасі або біля неї попереджувальних знаків й інформаційних щитів, вказаних у паспорті траси; аварійно-рятувальна служба не забезпечена санями типу «ак’я» для евакуації потерпілих; не складена інструкція для проведення аварійно-рятувальних робіт і не розроблений план реагування на надзвичайні ситуації. Водночас на нижній станції на видному місці не вивішені: правила користування канатною дорогою, плакати з інформацією про посадку, висадку і проїзду пасажирів на канатній дорозі; порядок дій пасажирів канатки. Водночас у суб’єкта господарювання відсутній дозвіл на експлуатацію електроустановок потужністю понад 1000 В, а електротехнічний персонал користується неповіреними засобами захисту.

Тож за підсумками проведеної перевірки керівництву ПП «Боржавська Ялина» наданий припис на усунення виявлених порушень, на окремих посадових осіб накладений штраф.