Новини

Рішенням суду другої інстанції дії посадовців Управління Держпраці у Закарпатській області визнані правомірними

Понад рік тому в одному з торговельних закладів Тячівщини проходило інспекційне відвідування, під час якого головні державні інспектори Управління Держпраці у Закарпатській області зафіксували факт використання неофіційної найманої праці. Зокрема, власник магазину, фізична особа-підприємець, залучив до виконання обов’язків охоронника місцевого жителя без укладення з ним письмового трудового договору.

За результатами проведеного контрольного заходу, в Управлінні Держпраці була винесена постанова про накладення на суб’єкт господарювання за допущене порушення вимог законодавства про працю фінансової санкції на суму 111 690.00 гривень.

Власник магазину, не погодившись з постановою Управління Держпраці, звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду. Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що в ході інспекційного відвідування головні державні інспектори не дотримувались вимог Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

За результатами розгляду справи, Закарпатський окружний адмінсуд скасував постанову Управління Держпраці у Закарпатській області.  Своєю чергою Управління Держпраці подало апеляційну скаргу до Восьмого апеляційного адміністративного суду м.Львова на рішення Закарпатського окружного апеляційного суду. Проаналізувавши наведені правові норми та обставини справи, колегія суддів дійшла висновку, що позивні вимоги фізичної особи-підприємця, звернені до Управління Держпраці, про визнання протиправними та скасування  припису про усунення виявлених порушень та постанови про накладення  штрафу є безпідставними, необґрунтованими   та не підлягають задоволенню.

Отож суд другої інстанції прийняв рішення скасувати рішення Закарпатського окружного адміністративного суду і визнати дії посадовців Управління Держпраці у Закарпатській області правомірними.