Новини

Проблеми неповнолітніх вирішували на засіданні обласної координаційної ради у справах дітей

Сьогодні в приміщенні Закарпатської ОДА відбулося чергове засідання координаційної ради у справах  дітей, в якому також взяв участь перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик. Учасники зібрання розглянули низку важливих питань, що стосуються захисту прав неповнолітніх.

Зокрема, йшлося про дотримання вимог чинного законодавства щодо праці та працевлаштування дітей на підприємствах, установах і в організаціях;  вимог ЗУ «Про освіту» в частині охоплення навчанням дітей та учнівської молоді; про стан захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання.

Представник Управління Держпраці доповів про виконану роботу щодо виявлення фактів залучення неповнолітніх працівників до виконання певних робіт та дотримання законодавства про працю стосовно цієї категорії осіб. За словами Василя Грицика, у період із січня по листопад поточного року було проведено 110 інспекційних відвідувань, у ході яких вивчалися окреслені питання. В одинадцяти суб’єктів господарювання були зафіксовані факти використання дитячої праці, у десяти випадках – з порушеннями вимог чинного законодавства.  За наслідками інспектувань посадовим особам цих підприємств були внесені  приписи  на усунення виявлених недоліків, складені та скеровані до суду адмінпротоколи, а також винесені постанови про накладення фінансових санкцій за допуск неповнолітніх до виконання робіт без оформлення з ними трудових договорів на суму 375570 грн.

Водночас Василь Грицик розповів про організовану в області з ініціативи Управління Держпраці спільно із Службою у справах дітей Закарпатської ОДА інформаційно-роз’яснювальну кампанію, у рамках якої в літній період були відпрацьовані місця масового відпочинку дітей в Ужгороді.

За підсумками засідання, учасники обговорили та затвердили план роботи координаційної ради на наступний рік.