Новини

У День відкритих дверей фахівці Управління Держпраці Закарпаття надавали роз’яснення та консультували з різних питань

До неодноразових звернень краян задля отримання кваліфікованої правової допомоги в Управлінні Держпраці у Закарпатській області вже звикли. Адже серед інших функцій, які належить виконувати цій установі,  є дорадча функція. Тобто тут постійно працюють із суб’єктами господарювання, зокрема надають відповідні роз’яснення й інформацію рекомендаційного характеру щодо застосування норм трудового законодавства та законодавства з охорони праці.  

Однак сьогодні відвідувачів було більше, як зазвичай, – в Управлінні проходив День відкритих дверей. Ще зранку за участі начальника Управління Держпраці Богдана Дороша, його заступника Володимира Горєва та начальника відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об'єктах підвищеної небезпеки Віталія Ляховича відбувся розгляд проекту Плану  розвитку  гірничих робіт у Геївському родовищі пісків на 2020 рік  ПрАТ «Будавтодор», де наголошувалося, що гірничі роботи повинні проводитися чітко до вимог  проектної документації, охорони праці та промислової безпеки. Окремо фахівці Управління Держпраці акцентували увагу представника ПрАТ на важливості проведення рекультивації порушених земель та ознайомленні всіх працівників з Планом ліквідації аварій тощо.  

Своєрідний «аншлаг» нині спостерігався у відділі з питань гігієни праці.   Посадовці цього структурного підрозділу, зокрема начальник Володимир Орел і його колеги головні державні інспектори Світлана Кавранська та Наталія Кузнєва, провели консультації щодо застосування норм законодавства у сфері гігієни праці, в тому числі нагляду (контролю) за: факторами виробничого середовища та виробничих операцій, наявність та вплив яких можуть шкодити здоров’ю працівників; виробництвом, зберіганням, використанням отруйних речовин у виробничих процесах, зокрема продуктів біотехнологій та інших біологічних агентів; виконанням заходів щодо запобігання виникненню професійних захворювань; дотриманням вимог санітарних норм та правил; своєчасним здійсненням профілактичних заходів, спрямованих на попередження шкідливої дії факторів виробничого середовища і трудового процесу, збереження здоров’я працівників; наявністю обов’язкових медичних оглядів працівників; забезпеченням працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

А ось до начальника відділу інспекційної роботи, ринкового нагляду, надання адміністративних послуг, розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Володимира Яцківа звернулася  інженер з охорони праці одного з торгових центрів Ужгорода. Відвідувачку цікавив механізм проведення реєстрації технологічного транспортного засобу. Посадовець ознайомив її з Порядком реєстрації, назвав перелік необхідних документів, а також пояснив, куди потім необхідно звернутися для подачі цих документів.

Своєю чергою фахівці сектору юридичного забезпечення, Валентина Гончарук та Руслан Фалес, роз’яснили на прохання представника одного із суб’єктів господарювання  краю, які можуть бути наслідки здійснення господарської діяльності без наявності відповідних дозвільних документів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів і устаткування підвищеної небезпеки.