Новини

Студентам розповіли про трудові права та ризики неофіційного працевлаштування

В Ужгородському вищому комерційному училищі КНТЕУ головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області Артур Сумара та Маріанна Гукс спільно з представниками Ужгородського міського центру зайнятості прочитали студентам випускних курсів лекцію, приурочену Всеукраїнському Тижню права.

Зміст і тематика заходу були обумовлені питанням розкриття переваг легальних трудових відносин із роботодавцем та застереження майбутніх шукачів роботи від шахрайства під час працевлаштування. Як наголосив у своєму виступі Артур Сумара, молоді необхідно вже відтепер потурбуватися про майбутнє. Тому не зашкодить знати свої трудові права, аби вміти у будь-яких ситуаціях захисти себе. Лектор звернув увагу присутніх на переваги отримання офіційної заробітної плати, яка дає право на отримання соціальних гарантій: оплату лікарняного, охорону праці, допомогу з безробіття та гідну пенсію. Він зауважив, що від легального працевлаштування молодих працівників залежить не лише, якою буде їхня пенсія після досягнення ними відповідного віку,  а й дасть можливість забезпечити пенсійні виплати  нинішнім пенсіонерам.

У рамках заходу студенти ознайомилися із чинними нормативними документами, котрі регулюють трудові правовідносини, обговорили низку можливих перешкод, з якими вони можуть зіткнутись при влаштуванні на роботу, правилами прийому та особливостями звільнення працівника.

Представники центру зайнятості зі свого боку охарактеризували сучасний ринок праці та пояснили алгоритм пошуку роботи з допомогою служби зайнятості.

За підсумками своїх виступів лектори відповіли на запитання аудиторії. Одним з топових питань, що спонукало до виникнення діалогу, було: чи потрібно оформляти трудові відносини з роботодавцем під час проходження стажування.

За словами Артура Сумари, у числі стажерів найчастіше опиняються студенти або початківці. Щоб їхні відносини з роботодавцем вважалися стажуванням,  у будь-якому випадку їх потрібно підтвердити документально, цього вимагає чинне законодавство.