Новини

Неповнолітній автослюсар працював під виглядом практиканта «нелегально»

На одній із станцій технічного обслуговування у Виноградові під час проведення інспекційного відвідування фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області зафіксували факт виконання обов’язків автослюсаря неповнолітнім на нелегальній основі. Сімнадцятирічний хлопець зізнався: працював близько шести місяців без укладеного трудового договору. Цю інформацію потім підтвердив і сам роботодавець. Правда, підприємець стверджував, буцімто юний автослюсар це практикант. У той же час зарплату хлопець отримував – залежно від виробітку.

Довелося роботодавцеві нагадати, що за ч. 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Для проходження студентом-практикантом виробничої практики власнику майстерні потрібно було б мати укладений з навчальним закладом відповідний договір.

Таким чином, залучення працівника без офіційного оформлення трудових відносин трактується як порушення вимог трудового законодавства. Тож відповідно до постанови, винесеної в Управлінні Держпраці у Закарпатській області, на роботодавця накладено штраф у розмірі сто двадцять п’ять тисяч сто дев’яносто  гривень.