Новини

Відсутність оформлених трудових відносин бармен пояснив проходженням стажування

Досить часто у ході проведення інспекційних відвідувань фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області стикаються із подібними ситуаціями, коли працівники, які виконують трудові функції без офіційного оформлення трудових відносин, вдаються до поширених пояснень. Мовляв, лише проходять перші дні стажування чи підміняють основних працівників або взагалі прийшли ознайомитися з майбутнім місцем роботи. Але в  чинному законодавстві про працю чітко вказано, що виконання трудових обов’язків повинне бути належно  задокументоване.

Певно, про це не відав ані 23-річний бармен, ані власник одного з ужгородських кафе, в якому працював цей молодик. Бо під час інспектування закладу відпочинку хлопець пояснив свою присутність за барною стійкою без відповідних документів про здійснення трудової діяльності саме проходженням тут стажування. За словами молодого бармена, стажером він пропрацював буцімто лише два дні. Правда, не безкоштовно – власник заплатив йому 500 гривень.

За ч. 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У зв’язку з цим власнику кафе доведеться сплатити штраф у розмірі сто двадцять п’ять тисяч сто дев’яносто  гривень.