Новини

Фахівці Управління Держпраці інформували будівельників Ужгорода про переваги легальної праці

В останні роки Ужгород активно розбудовується. Чи не найбільше новобудов – на околицях міста, у так званому Новому мікрорайоні. Тут будівельні майданчики з’являються буквально на очах. З одного боку така активність не може не тішити. Адже розвиток будівництва дає багатьом громадянам додатковий шанс придбати власне сучасне житло і в той же час сприяє збільшенню робочих місць. 

Але з іншого, за кількістю нещасних випадків, які сталися останнім часом в Україні, будівельна галузь належить до числа травмонебезпечних. Тільки цьогоріч на будівельних майданчиках Закарпаття зафіксовано три нещасні випадки, два з яких – з летальними наслідками. Особливо прикро, коли потерпілі, як виявляється у ході перевірки, працюють без офіційного оформлення трудових відносин. У таких випадках ні самі працівники, ні їхні рідні не можуть претендувати на належні соціальні компенсації.

Саме на цьому й наголошували головні державні інспектори відділу  з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області Маріанна Гукс, Артур Сумара та Юрій Клованич під час проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів з будівельниками Ужгорода. Фахівці Управління роздали учасникам інформаційні буклети, ознайомили роботодавців та найманих працівників відповідно з їхніми  обов’язками і трудовими правами, а також відповіли на конкретні запитання, які виникали у ході зустрічей.

«Такий профілактичний захід на будівництвах ми проводимо не вперше, – каже Маріанна Гукс. – Якщо у попередні роки більша половина працівників на будмайданчиках працювала у так би мовити нелегальному форматі, то тепер усі, з ким нам вдалося поспілкуватися, запевнили: мають укладені з роботодавцями або трудові договори, або цивільно-правові угоди. Тож відрадно, що проведені інформаційні рейди таки дають позитивний результат».