Новини

Підприємці з Ужгорода та Берегова не дослухалися до порад держінспекторів праці, тож змушені будуть заплатити штраф

Одним з важливих напрямів діяльності посадовців відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області є проведення профілактичних заходів. З цією метою протягом останнього часу в області розгорнута широка інформаційно-роз’яснювальна робота, у рамках проведення якої майже в усіх районах краю працював мобільний консультативний пункт.

Державні інспектори праці відвідували місцевих суб’єктів господарювання, аби не лише попередити про можливу відповідальність, передбачену за допущення порушень вимог чинного законодавства про працю, а й задля надання кваліфікованої безоплатної правової допомоги.

Багато підприємців прислухалися до порад фахівців Управління Держпраці. Зокрема, за інформацією Головного управління Пенсійного фонду України  у Закарпатській області за останній період часу 1140 роботодавців збільшили кількість найманих працівників на 3227 осіб. Але деякі підприємці злегковажили. Як наслідок – притягнуті до адміністративної відповідальності.

Так, під час інспекційного відвідування на одній з ужгородських автомийок фахівці Управління Держпраці зафіксували факт залучення до виконання обов’язків з технічного обслуговування місцевого жителя без укладеного з ним трудового договору. Тепер власниці мийки доведеться сплатити штраф у розмірі 125 тис. 190 гривень. Аналогічне порушення допустила і фізична особа-підприємець з Берегова. У її салоні краси тривалий період неофіційно працювала перукаркою місцева жителька. Щоправда, і в першому, і в другому випадку роботодавці в ході інспектування оформили трудові відносини зі своїми працівниками. Однак штраф їм таки доведеться сплатити, оскільки це передбачено Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженим ПКМУ № 823 від 21.08.2019 року.

«Виявлення порушень і притягнення винних до відповідальності не є  завданням державних інспекторів праці, – констатує перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик. – На жаль, значний відсоток краян перебуває в полоні совкової ментальності. Люди повинні нарешті зрозуміти: якщо вони самі про себе не подбають, ніхто за них цього не зробить. Досить часто в Управління Держпраці звертаються заявники, які стали жертвами недобросовісних роботодавців і вже у них не працюють. Без доказів, котрі б підтверджували факт їх трудової діяльності на тому чи іншому підприємстві, важко потім допомогти таким громадянам».