Новини

Інспектори праці органів місцевого самоврядування пройшли навчання в Управлінні Держпраці

В Управлінні Держпраці у Закарпатській області відбулися навчання з інспекторами праці органів місцевого самоврядування. Для деяких учасників такі заходи були вже традиційними, а хтось взяв у них участь вперше. Серед новачків, зокрема, представники Мукачівської міськради.

Темою сьогоднішньої зустрічі стало обговорення нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року  № 823. Водночас йшлося про важливість посилення заходів державного контролю в частині виявлення і документування фактів залучення до виконання робіт неоформлених працівників, та про останні законодавчі зміни щодо накладення штрафів за порушення вимог законодавства про працю.

Начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош нагадав присутнім, що введення посади інспектора з питань праці дало можливість органам місцевого самоврядування своїми силами вирішувати на місцях питання, пов’язані легалізацією трудових відносин, контролем за своєчасністю виплати заробітної плати та додержанням мінімальних гарантій в оплаті праці.

Своєю чергою перший заступник начальника  Василь Грицик звернув  увагу держінспекторів на основні моменти, які їм необхідно знати під час  прийняття рішення та при процедурі накладення фінансових санкцій, а також закликав активніше проводити серед суб’єктів господарювання роз’яснювальну роботу.

Адже практика свідчить, наголосив Василь Грицик, що такі заходи дають позитивний результат. Зокрема, чимало суб’єктів господарювання за наслідками їх проведення офіційно оформили своїх найманих працівників.

Далі посадовці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці  у Закарпатській області Ярослав Турянський та Віктор Штерн поділились з інспекторами праці  власним досвідом і обговорили проблемні питання, що нерідко виникають під час виконання делегованих повноважень в частині контролю за трудовим законодавством.