Новини

В Закарпатській ОДА обговорили ситуацію щодо погашення заборгованості із виплати зарплати та легалізації працевлаштування

Сьогодні в приміщенні облдержадміністрації відбулися два засідання – комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу й обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотриманні норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. В обох заходах взяв участь перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик.

Традиційно була розглянута інформація про виплату заробітної плати працівникам підприємств, установ і організацій, яку надав директор департаменту соціального захисту населення ОДА Михайло Петрішка. За його словами, на початок цьогорічного вересня сума загально боргу із виплати заробітної плати на Закарпатті сягнула 5644 тис.грн.

У числі постійних боржників вкотре названі підприємства, підпорядковані Мінагрополітики. Водночас продовжує мати місце заборгованість із виплати заробітної плати бюджетним працівникам закладів освіти та охорони здоров’я Воловецького району. Деякі суб’єкти господарювання, на яких раніше була задекларована заборгованість, нині або припинили діяльність, або ще проходять процедуру банкрутства.

А про стан справ, який  на сьогодні склався в області з погашенням заборгованості до Пенсійного фонду України, розповів представник ГУ ПФУ в Закарпатській області.

Далі члени обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення заслухали звіт «Про здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення»,  з яким виступив перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик. Посадовець відзначив, що з метою запобігання виникненню порушень трудового законодавства одним з пріоритетних у роботі Управління залишається так званий  профілактичний напрям. Так, протягом січня – серпня 2019 року інспектори праці провели близько 250 інформаційно-роз’яснювальних заходів із роботодавцями з питань легального працевлаштування. У рамках інформаційної кампанії також проводились зустрічі з випускниками професійно-технічних та вищих навчальних закладів області, а також спільні тематичні семінари, наради, тренінги за участі регіональних центрів зайнятості.

Питання оформлення трудових договорів згідно із законодавчими вимогами досліджувалося і в ході інспекційних відвідувань. За результатами інспектувань, були надані приписи на усунення виявлених порушень, складені та скеровані на розгляд до суду адміністративні  протоколи за ч. 3 ст. 41 КУпАП, судами накладено штрафів на суму 59500 грн. Водночас винесено 27 постанов про накладення на суб’єктів господарювання штрафу у розмірі 11114910 грн.

«Як засвідчив аналіз, роз’яснювальна кампанія та інспекційна робота дали певні позитивні результати, – резюмував Василь Грицик, – зокрема роботодавці, з якими мали розмову державні інспектори праці, на сьогодні оформили трудові договори з 1893 працівниками».

На завершення представник Управління Держпраці детально ознайомив присутніх з новим Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженим Постановою КМУ № 823 від 21.08.2019 року.