Новини

На підприємстві «Мета-Плюс» перевірили стан організації безпечних умов праці при виконанні лісосічних робіт

Дотримання вимог безпеки під час проведення лісосічних робіт працівниками приватного підприємства «Мета-Плюс», що на Рахівщині, перевіряли днями посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області під час проведення планового контрольного заходу.

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Закарпатській області Мирослав Феделеш повідомив: «Мета-Плюс» є одним з приватних суб’єктів господарювання, які ведуть субпідрядні лісосічні роботи на території держлісгоспів краю. Підприємство невелике, тут працює лише п’ять найманих працівників, тож окремо створеної служби з охорони праці немає,  а ці обов’язки виконує сам керівник.

У ході контрольного заходу досліджувалися такі питання, як дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, наявність дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; допуск до робіт підвищеної небезпеки працівників, які пройшли відповідну професійну підготовку; вчасне і якісне розроблення технологічних карт виконання лісосічних робіт, виконання вантажно-розвантажувальних робіт; зазначення у технологічних картах комплексу підготовчих робіт на лісосіках, місць розкряжування дерев після їх звалювання і очищення від гілок; усунення захаращеності  при виконанні таких робіт; дотримання при спилюванні висоти основного різу стовбура; розчищення трелювального волока від деревної і чагарникової рослинності  та інші.

Загалом, стверджує  посадовець Управління Держпраці, ситуація з дотриманням вимог безпеки при виконанні трелювальних робіт у цьому підприємстві непогана – наявні відповідні дозволи, транспортні засоби пройшли техогляд, персонал навчений, вчасно проводяться медичні огляди.  Але в той же час виявлені деякі порушення технологічного процесу виконання лісосічних робіт. Також роботодавець не подбав у повній мірі про забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту.

За результатами перевірки був складений акт, наданий припис на усунення виявлених порушень, керівник підприємства притягнений до відповідальності в адміністративному порядку.