Новини

На засіданні колегії Управління Держпраці обговорили проблемні питання у сфері наглядової діяльності

Начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош провів чергове засідання колегії, на якому підбили підсумки роботи Управління за півроку.Обговорюючи результати роботи Управління у частині здійснення державного контролю (нагляду) за додержанням законодавства про працю і проведення профілактичної роботи щодо легалізації заробітної плати та найманих працівників, перший заступник начальника Василь Грицик наголосив, що пріоритетним напрямом діяльності у цій сфері стало проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії для роботодавців та їх найманих працівників. 

Такі заходи позитивно вплинули на ситуацію щодо легального працевлаштування в області. Так, на початку цього року кількість застрахованих осіб у краї становила 294591, а через півроку – вже 302262 особи.

Водночас протягом вказаного періоду проводились 122 інспекційні відвідування, у  рамках яких досліджувалося питання оформлення трудових договорів відповідно до законодавчих вимог. У тридцяти роботодавців були виявлені порушення порядку оформлення трудових відносин. Окремо Василь Грицик охарактеризував ситуацію щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях  області.

Члени Колегії також розглянули питання  здійснення наглядової діяльності Управління  у сфері промислової безпеки, охорони праці та  гігієни праці та визначили завдання щодо подальшого вдосконалення цієї роботи. В обговоренні взяли участь начальник відділу нагляду в АПК, СКС на транспорті і зв’язку Володимир Вербовський і начальник відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Віталій Ляхович. Посадовці вказали на певні недоліки у цій роботі та запропонували конструктивне розв'язання наявних проблем.

Підсумовуючи сказане, начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош вкотре застеріг інспекторських склад від можливих проявів корупційних діянь. Своєю чергою головний спеціаліст з питань протидії корупції Юрій Пеца зауважив, що при плануванні перевірок та інспекційних відвідувань фахівцям Управління слід заздалегідь письмово повідомляти керівництво про наявність реального або потенційного конфлікту інтересів.