Новини

Продавцям вуличної торгівлі в Ужгороді держінспектори праці роз’яснили умови легальної праці

Фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів  Управління Держпраці у Закарпатській області Віктор Штерн, Маріанна Гукс і Артур Сумара продовжують проводити в обласному центрі Закарпаття роз’яснювальну роботу з питань легального працевлаштування. Цього разу свою увагу держінспектори зосередили на закладах вуличної торгівлі, що тимчасово розмістилися неподалік центру Ужгорода – вулиці Капушанській, площі Петефі та проспекті Свободи.

Поспілкувавшись з продавцями, з’ясували: здебільшого у таких точках працюють самі власники – фізичні особи-підприємці. Дехто залучив до торгівлі найманих працівників, уклавши з ними цивільно-правові угоди. В одному з лотків працював місцевий житель, який  перебуває на інвалідності. Саме тому чоловік не вважав за потрібне оформляти відносини з роботодавцем   в офіційному порядку.

Інспектори праці вкотре наголосили містянам, що незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців. При цьому роз’яснили, в якому випадку праця вважається легальною. Окремо зупинилися на питанні працевлаштування неповнолітніх, їх правах та гарантіях у трудових правовідносинах, а також надали практичні поради і роздали інформаційно-методичні матеріали на відповідну тематику.