Новини

Заклади торгівлі, відпочинку та харчування Ужгорода відвідали посадовці Управління Держпраці з інформаційно-роз’яснювальною місією

Фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів  Управління Держпраці у Закарпатській області Маріанна Гукс, Артур Сумара на чолі з начальником цього структурного підрозділу Ярославом Турянським продовжили проведення профілактичних заходів серед суб’єктів господарювання, які здійснюють торговельну діяльність та використовують працю найманих працівників.

Днями представники контролюючого органу побували у багатьох торговельних закладах і закладах відпочинку та харчування міста, аби ознайомити роботодавців з нормативно-правовими вимогами, насамперед у частині належного оформлення трудових відносин, дотримання строків виплати заробітної плати та мінімальних державних гарантій в оплаті праці. 

Підприємцям вкотре наголосили на необхідності укладення трудових договорів з працівниками у письмовій формі. При цьому фахівці Управління Держпраці пояснили основні відмінності між трудовим договором та цивільно-правовою угодою.

Окремо йшлося про важливість дотримання прав та забезпечення встановлених законодавством гарантій неповнолітніх робітників.

Як зауважив Ярослав Турянський, при оформленні трудових відносин з неповнолітніми слід не забувати про дотримання норм тривалості робочого часу, проведення медичних оглядів, заборони їх залучення до нічних та надурочних робіт, надання їм щорічних відпусток. Водночас звернув увагу роботодавців на те, що для цієї категорії працівників не можна застосовувати  встановлення випробувального терміну при прийнятті на роботу.

У ході профілактичних заходів посадовці Управління Держпраці також роз’яснили права працівників та гарантії їх забезпечення у сфері трудових відносин.