Новини

На Перечинщині проходили профілактичні рейди Управління Держпраці

Попит на рекреацію і туризм на Закарпатті щороку зростає, що є одним із чинників економічного оздоровлення регіону. Адже поява нових та розширення існуючих закладів оздоровчо-рекреаційного комплексу мали б забезпечити працевлаштування населення та покращення інфраструктури краю.Однак досить часто поруч із солідними санаторно-курортними та готельними закладами в області розгортають свою діяльність і дрібні туристичні бази, приватні садиби. Власники таких місць нерідко «грішать», приймаючи на роботу осіб без оформлення з ними належним чином трудових відносин.

Отож посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області ініціювали проведення низки інформаційно-роз’яснювальних рейдів серед працівників, керівників та власників вказаних закладів, що стали логічним продовженням роботи, розпочатої ще торік на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України №649 від 05 вересня 2018 року  «Про заходи, спрямовані на  детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».

Учора мобільна група фахівців Управління Держпраці на чолі з першим заступником начальника Василем Грициком побувала на Перечинщині. У ході проведення рейдів представники контролюючого органу відвідали близько двадцяти тамтешніх суб’єктів господарювання. Серед них, зокрема, крамниці, заклади харчування і відпочинку. Працівники багатьох з них запевнили: знайомі з вимогами трудового законодавства, добре відають про передбачену відповідальність за порушення цих норм, тому працюють офіційно, мають укладені з роботодавцями трудові договори.

Щоправда, ситуація трохи почала змінюватися, і в не кращий бік, з наближенням до відомого на Перечинщині своїми мінеральними джерелами, оздоровчими чанами та іншими привабливими для туристів місцями гірського села Лумшори. Тут у кількох закладах молоді працівниці зізналися, що працюють без укладеного трудового договору, інші «проходять стажування», ще хтось традиційно вийшов на день-два, аби «придивитися» і визначитися, чи підходить робота. А кочегар, якого посадовці Управління Держпраці застали у момент розпалювання чану, взагалі заявив, мовляв: таким чином тут відпочиває.

Роботодавцям та їх працівникам було повідомлено про наслідки, які можуть чекати на них, якщо трудові відносини не оформлені належним чином. «Практика переконує, що такі профілактичні заходи дають переважно позитивні результати, - підсумовує Василь Грицик, - завжди за результатами їх проведення знайдеться кілька роботодавців, які переглянуть своє ставлення до неофіційного працевлаштування».