Новини

На сторожі прав неповнолітніх працівників

Щороку, 1 червня, в Україні відзначають свято маленьких громадян нашої держави – День захисту дітей. Це свято давно стало міжнародним, оскільки у багатьох країнах світу саме першого червня проходять різні розважальні та урочисті заходи, головна мета яких – привернути увагу громадськості до проблем і труднощів, з котрими не раз стикаються діти, а також нагадати про важливість захисту їхніх прав.

«Дитячі» питання, а це зокрема нагляд за додержанням законодавства про працю неповнолітніх робітників і охорону праці, перебувають на постійному контролі керівництва Управління Держпраці у Закарпатській області.

Начальник Управління Богдан Дорош розповів, щоз початку цього року були проведені  106 інспекційних відвідувань суб’єктів господарювань області, у ході яких посадовці вивчали, як виконують неповнолітні працівники свої трудові функції і як при цьому дотримуються вимоги трудового законодавства відносно вказаної категорії працівників. За результатами проведених контрольних заходів, стало відомо, що праця неповнолітніх нині використовується у багатьох торгівельних закладах краю. Щоправда, не всі роботодавці дотримуються вимог чинного законодавства. Як свідчить статистика, в основному неповнолітні залучаються до виконання певних робіт у торговельних закладах та закладах харчування. Для прикладу, в одній з чопських піцерій була прийнята 17-річна місцева жителька без укладення з нею трудового договору. Подібним чином працювали в двох міських кафе 15-і 17-річні  ужгородці. Також поширеним порушенням щодо неповнолітніх є прийняття їх на роботу без попереднього проходження медичного огляду. Водночас не на всіх підприємствах ведеться облік зайнятості цієї категорії працівників. А на одному з швейних підприємств Виноградівщини власник «грішив» не вчасною виплатою 16-річним працівницям заробітної плати.

Також у ході проведення заходів державного нагляду (контролю) не менша увага  приділяється і виконанню Статті 11 Закону України про охорону праці, зокрема щодо залучення неповнолітніх до праці на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні, а також до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці; прийом  на роботу лише після попереднього медичного огляду; порядок трудового і професійного навчання неповнолітніх професій, пов'язаних з важкими роботами і роботами із шкідливими або небезпечними умовами праці.

Щороку у літній період посадовці Управлінняпроводятьпозаплановіперевірки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в області до початку і протягом оздоровчої кампанії. Зорема, з’ясовують, чи створені там безпечні умови перевірені дитячий заклад «Барвінок», табір «Білочка», Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Шаяни». Під час контрольних заходів були виявлені 17 порушень законодавства про охорону праці, видані до обов’язкового виконання приписи, на керівника оздоровчого табору «Білочка» накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

За словами Богдана Дороша, у рамках підписаних угод продовжується співпраця Управління із Закарпатським обласним центром зайнятості, Обкомом профспілок Закарпаття та Службою у справах дітей Закарпатської ОДА в частині обміну інформацією про підприємства, де працюють неповнолітні працівники, з метою проведення спільних перевірок суб’єктів господарювання цієї категорії.