Новини

Охорона праці – важливий чинник для забезпечення стабільної діяльності підприємства

Понад місяць тому котельні в усіх районах краю перейшли на «літній режим» роботи. У Рахові котельні обслуговує товариство з обмеженою відповідальністю «БІОТЕС». Аби пізніше, в період опалювального сезону вони запрацювали безаварійно, головний державний інспектор відділу нагляду у будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництві і об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Закарпатській області Юрій Попович  зустрівся з відповідальними особами цього підприємства і  провів з ними бесіду роз’яснювально-профілактичного характеру.

Посадовець нагадав присутнім вимоги безпечної експлуатації котелень і котельного обладнання. Зокрема, ознайомив зі змінами в законодавстві з охорони праці (наказ Міністерства соціальної політики від 05.03.2018 № 333 «Про затвердження Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском»). Учасники також обговорили низку моментів, пов’язаних з процедурою аварійної зупинки обладнання, та назвали обов’язки і передбачену відповідальність працівників за порушення законодавства з охорони праці.

Про важливість дотримання вимог з охорони праці говорив Юрій Попович і на превентивному заході, що проходив нещодавно в Іршаві. Там посадовець зустрівся з власниками та працівниками одного з тамтешніх приватних підприємств, що займається обробкою скла. Під час проведення заходу головний державний інспектор звернув увагу присутніх на те, що значна частина причин, які призводять до виробничого травматизму, припадає на неналежну організацію охорони праці на підприємствах, недбале ставлення до виконання своїх обов’язків відповідальних осіб, порушеннях вимог нормативних документів з охорони праці та відсутність безпечних умов праці на кожному робочому місці.

Тому наголосив, що умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.