Новини

Суд другої інстанції підтвердив правомірність дій посадовців Управління Держпраці у Закарпатській області

Постановою Восьмого Апеляційного адміністративного суду м. Львова попереднє рішення Закарпатського окружного адміністративного суду щодо визнання протиправною постанови Управління Держпраці  про накладення штрафу за використання підприємцем праці двох неоформлених осіб скасовано.

Нагадаємо, що торік під час інспектування кафе, розташованого  на території однієї з ужгородських автомийок, посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області виявили двох осіб, 19-та 22-річних ужгородців, які виконували обов’язки помічників без укладених належним чином трудових відносин, точніше, на підставі цивільно-правових угод, які містили ознаки трудових договорів. Тож постановою Управління Держпраці на власника цього закладу був накладений штраф у розмірі понад 220 тисяч гривень.

З таким рішення підприємець, зрозуміло, не погодився і оскаржив його у Закарпатському окружному адміністративному суді, який постановив визнати дії посадовців Управління Держпраці неправомірними.

Покликаючись на неповне з’ясування всіх обставин, котрі мають значення для справи, неправильне застосування норм матеріального права, порушення норм процесуального права, що в сукупності призвело до неправильного вирішення спору, Управління Держпраці звернулося з позовом у суд другої інстанції.

Колегія суддів проаналізувала встановлені обставини і дійшла висновку, що договори, укладені суб’єктом господарювання з його працівниками, справді мали ознаки трудового характеру. Тому апеляційна скарга Управління Держпраці була задоволена, а рішення Закарпатського окружного адміністративного скасоване.