Новини

Територіальні управління Держпраці презентували у Києві результати своєї роботи щодо боротьби з незадекларованою працею

Протягом кількох днів у Києві  тривали заслуховування представників Головних управлінь (Управлінь) Держпраці. Під час робочої зустрічі регіони презентували матеріали про виконану роботу, ризики використання незадекларованої праці, розроблені та заплановані заходи щодо зниження рівня незадекларованої праці і підвищення ефективності державного контролю у цій сфері.

У заходах взяли участь Голова Держпраці Роман Чернега, директор Департаменту з питань праці Ігор Дегнера,  заступник директора – начальник відділу з питань трудових відносин Олена Коновалова,  заступники керівників Головних управлінь (Управлінь) Держпраці в областях та керівники структурних підрозділів, до повноважень яких входить здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

Під час заслуховувань йшлося про те, що завдяки результативній роботі Головних управлінь (Управлінь) Держпраці в Україні спостерігається позитивна тенденція до збільшення кількості застрахованих осіб. Так, упродовж 2018 року їх кількість зросла на 382 631 особу. З початку 2019 року  – на 45 529 осіб,  порівняно з 01.03.2018 – на 227 062 особи.  Відповідно зростають і надходження від сплаченого ЄСВ. Так, наприклад, сума надходжень за 2018 рік збільшилась на 47219,8 млн грн  порівняно з 2017 роком.

Управління Держпраці у Закарпатській області представляв перший заступник начальника Василь Грицик. За його словами, така ж тенденція намітилася і на Закарпатті. Якщо станом на перше січня 2018 року кількість застрахованих осіб становила 282835, то в аналогічний період 2019 року сягнула 290029 осіб, а станом на перше березня цього року маємо вже 294591 застраховану особу. Зросли і надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За 2018 рік платники Закарпаття сплатили 3 млрд.869 млн. гривень, і порівняно з 2017-им торік ці надходження збільшилися на 788,1 млн. гривень або на 125,6 відсотка.

За підсумками проведених заслуховувань представникам територіальних підрозділів Держпраці були доведені відповідні завдання. Одним з ключових для кожної області є збереження позитивної динаміки детінізації зайнятості населення в 2018 році та досягнення кращих результатів у 2019 році. Водночас рекомендовано звернути посилену увагу на так званий неформальний сектор, а це здебільшого громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без належної державної реєстрації. Своєю чергою представники регіональних управлінь надали конкретні пропозиції щодо удосконалення роботи в напрямі легалізації праці.