Новини

Власник ужгородського ресторану має сплатити понад 500 тисяч штрафу

До посадовців відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці  у  Закарпатській області звернулася жителька обласного центру, яка, за її словами, з 20 січня 2019 року працювала прибиральницею в одному з  ресторанів міста. Жінка зізналася: працювала неофіційно протягом 19 робочих днів. Власник закладу нібито пообіцяв їй виплачувати за один день по 250 гривень, але обіцянку не виконав.

Тож обурена працівниця звернулася по допомогу до посадовців Управління Держпраці. Водночас жінка повідомила, що разом з нею в ресторані працювали ще троє осіб без укладених трудових договорів.

У ході інспектування інформація, надана скаржницею, підтвердилася: офіціантка, посудомийниця та бармен, як з’ясувалося, неповнолітній,  справді працювали тут нелегально. У своїх поясненнях вони також визнали, що заявниця протягом тривалого часу виконувала у ресторані обов’язки прибиральниці.

Що цікаво, у Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, були  відсутні дані про те, що власник ресторану використовує найману працю.

Тому посадовці Управління Держпраці винесли постанову, якою за фактичний допуск чотирьох працівників до роботи без оформлення з ними  трудових договорів, на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України на фізичну особу - підприємця накладено штраф у сумі 500760 гривень.