Новини

Поки чоловіки проходили військову службу, їх звільнили за прогул

Нещодавно завдяки сприянню фахівців Управління Держпраці у Закарпатській області була усунена несправедливість, допущена стосовно працівників одного з деревообробних підприємств на Великоберезнянщині.

Почнемо з того, що наприкінці минулого року лісоруба та верстатника вказаного підприємства звільнили нібито за прогули. Але під час проведення інспекційного відвідування з’ясувалося, що на день звільнення чоловіки  проходили строкову військову службу. Директор підприємства пояснив, що про призов своїх працівників до Збройних Сил України довідався із запізненням у декілька днів. Водночас роботодавець не вжив відповідних заходів для забезпечення гарантій військовослужбовців, передбачених чинним законодавством.

Враховуючи ту обставину, що згідно з Указом Президента України від 17 березня 2014 року № 303 у нашій державі була оголошена часткова мобілізація, у зв’язку з чим настав особливий період, то на підставі ст.119 КЗпП України за працівником, призваним у цей час на службу до війська, повинні зберігатися місце роботи, посада і середній заробіток.

Отож дирекція згаданого підприємства порушила вимоги чинного законодавства, у зв’язку з чим на суб’єкт господарювання, відповідно до абз. 5 ч.2 ст. 265 КЗпП України, в Управлінні Держпраці у Закарпатській області була винесена постанова про накладення на підприємство штрафу у сумі понад 83 тисячі гривень.