Гігієна праці та експертиза умов праці

У молодшої медсестри протитуберкульозного відділення райлікарні виявили хронічне профзахворювання

Для розслідування причин виникнення цього хронічного профзахворювання була призначена комісія, до складу якої увійшли й посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області. Очолила комісію головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Наталія Кузнєва.

Члени комісії з’ясували, що протитуберкульозне відділення, де понад сім років пропрацювала хвора, розміщене в одноповерховій будівлі пристосованого типу. Санітарно-технічний стан цього приміщення не дозволяє провести якісну дезінфекційну обробку. Тут відсутні локальні очисні споруди, установки знезараження стічних вод, а також примусова припливно-витяжна система вентиляції. Пункт збору мокротиння організований на відкритому майданчику на спеціально відведеній території, але цей майданчик, який примикає до задньої частини протитуберкульозного відділення, розташований на бетонному покритті, що прибирається без застосування дезінфікуючих засобів. До того ж, хворі не забезпечені одноразовими контейнерами для збирання мокротиння, а використовуються скляні контейнери з кришкою, які після проведення обробки із застосуванням дезінфікуючих засобів використовуються повторно.

Виробничо-технологічний процес на робочому місці молодшої медсестри з догляду за хворими вказано відділення не механізований і не автоматизований, тож питома вага ручної праці тут становить сто відсотків.

Дослідивши умови праці та вивчивши усі матеріали справи, члени комісії встановили причини виникнення хронічного професійного захворювання.  Серед них, зокрема, тривала (100%) зайнятість  на роботах зі шкідливими умовами, а саме: робота в умовах дії збудника туберкульозу та порушення протиепідемічного режиму.

За результатами проведеного розслідування був складений акт, керівнику медичної установи направили розроблений членами комісії план заходів з метою ліквідації та запобігання виникненню хронічного професійного захворювання.