Гігієна праці та експертиза умов праці

Про лабораторні дослідження факторів виробничого середовища з метою гігієнічної оцінки умов праці

Звертаємо увагу роботодавців на те, що  проведення лабораторного контролю умов праці регламентується низкою нормативних документів, зокрема, відповідно до   ст.13 Закону України «Про охорону праці» №2695-XII,  роботодавець зобов’язаний організувати проведення аудиту охорони праці, лабораторних досліджень умов праці, оцінку технічного стану виробничого обладнання та устаткування, атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в порядку і строки, що визначаються законодавством, та за їх підсумками вживати заходів щодо усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я виробничих факторів.

 

Постанова  КМУ від 1.08.1992 №442 «Про порядок атестації робочих місць за умовами праці» передбачає  установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці; проведення санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу на робочому місці; комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці на відповідність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам та правилам; установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією; обґрунтування віднесення робочого місця до категорії із шкідливими (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці.

 

Атестація робочих місць, відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, проводиться  на  підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

 

Незважаючи на те, що атестація робочих місць проводиться не рідше ніж  раз на 5 років, періодичність проведення лабораторного контролю умов праці регламентується й іншими нормативними документами.

 

Так, для прикладу, при гігієнічній оцінці умов праці в умовах дії хімічних факторів у повітрі робочої зони, періодичність проведення лабораторного контролю залежить від класу небезпеки речовини яка присутня на конкретному робочому місці при надходженні в повітря робочої зони шкідливих речовин  1-го класу небезпеки контроль повинен здійснюватися  не рідше як раз в 10 днів; 2-го класу - не рідше як раз в місяць; 3-го и 4-го класів - не рідше як раз у квартал. Концентрації речовин гостронаправленої дії, тобто тих, які здатні викликати гостре отруєння,  повинні контролюватися в автоматичному режимі, згідно з ГОСТ  12.1.005-88 «Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони».

Дослідження  шуму та  вібрації в цехах та на робочих місцях повинні проводитися не рідше як раз в рік, а також у випадках заміни технологічного та допоміжного обладнання, після капітального ремонту обладнання згідно з ДСН 3.3.6.037-99та ДСН 3.3.6.039-99

Контроль за дотриманням  параметрів мікроклімату повинен здійснюватися у відповідності з «Санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень» (ДСН 3.3.6.042-99) 2 рази в рік у теплий та холодний періоди року.

Контроль за станом освітленості необхідно проводити  не рідше  як один раз в рік  та відповідати вимогам  ДБН В.2.5-28-2006.

Отож при вирішенні питання доцільності проведення лабораторних досліджень факторів виробничого середовища на конкретних робочих місцях необхідно під час аудиту  охорони праці, проведення атестації робочих місць, враховуючи особливості технологічного процесу, використовуване обладнання, сировини та матеріалів, з’ясувати, які з них є потенційними джерелами шкідливих та небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих. З цією метою до співпраці пропонується залучати, головних спеціалістів підприємств спеціалістів з охорони праці, органів охорони здоров’я підприємств та ін. при взаємодії з зацікавленими державними органами. При аналізі факторів, які повинні бути враховані для проведення лабораторних досліджень, необхідно врахувати показники, передбачені  Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджені наказом МОЗ України від 08.04.2014р. №248.  

Надалі організувати  проведення санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу і надалі проводити дослідження з періодичністю, передбаченою відповідними нормативними документами.

Санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища, крім іншого, також повинні проводитися при встановленні нового технологічного обладнання, після капітального ремонту чи реконструкції.

Водночас звертаємо увагу на те, що згідно з п. 3.1 Наказу МОЗ України від 21.05.2007р.№246,  роботодавець організовує  лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу з метою визначення категорій працівників, які підлягають періодичним медоглядам.

 

 

 

Матеріали підготувала

Світлана Кавранська,

головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці