Гігієна праці та експертиза умов праці

На семінарі з головами комісій говорили про правильний підхід до проведення періодичних медоглядів

У вступному слові начальник Управління Богдан Дорош зауважив, що питання проведення медоглядів є доволі актуальним  і не до кінця вирішеним, тому потребує додаткового обговорення. Саме з цієї причини Управління Держпраці ініціювало проведення семінару, аби, як кажуть, гуртом з’ясувати усі невизначені моменти.

Учасники зібрання розглянули декілька проблемних питань, що стосувалися організації проведення періодичних медичних оглядів працівників певних категорій.

Начальник відділу Володимир Орел здійснив на підставі отриманих заключних актів за результатами періодичних медоглядів 2018 року аналіз ситуації, що склалася з медичними оглядами працівників, умови роботи яких визнані, за результатами лабораторних досліджень, як шкідливі та небезпечні. З цього приводу Володимир Орел навів деякі статистичні дані. Зокрема, за його словами, торік в області були оглянуті 13724 працівники, з яких 9848 осіб підлягають дії шкідливих факторів, в тому числі 5798 (42,2%) працівників, що  мають стаж роботи в цих умовах понад десять років. Для прикладу, на підприємствах області в умовах запиленості працюють 479 осіб, перевищення нормативних рівнів шуму – 2278 осіб,  перевищення допустимих рівнів вібрації – 787 осіб.

Як зауважив виступаючий, упродовж трьох останніх років комісії закладів охорони здоров’я області не виявляли працівників з підозрою на профзахворювання. Отже, слушним наразі залишається питання проведення рентгенографії органів грудної порожнини, аудіометрії, палестезіометрії тощо.

Тому посадовець наголосив на важливості забезпечення лабораторних, функціональних та інших досліджень працівників, які працюють в умовах впливу пилу, шуму, вібрації. Водночас звернув увагу на дотримання вимог чинного Порядку проведення медичних оглядів в частині здійснення медоглядів на підставі узгоджених  Управлінням Держпраці поіменних списків; вчасно оформлених заключних актів, а також оперативної інформації за результатами проведення періодичних медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці.  

Друга частина семінару була побудована у вигляді діалогу, під час якої сторони обмінялися думками та пропозиціями з метою покращення спільної роботи.