Діяльність

Відповідальний працівник одного із  закладів  освіти Хустщини  звернувся  до завідувача сектору з питань експертизи умов праці  Лілії Січки по консультативну допомогу з питання атестації робочих місць, яка саме проводиться  у закладі. Відвідувача цікавило питання визначення розміру доплат та тривалості додаткової відпустки за роботу у важких і шкідливих умовах праці.

Посадовець зауважила, що такі роботи, як прання білизни, спецодягу, роботи з приготування їжі біля гарячих плит,  жарових шаф,  роботи з миття обладнання та інвентарю кухонь,  можуть належати до робіт із шкідливими і важкими умовами праці. Отже, на робочих місцях машиніста з прання та ремонту спецодягу, кухаря (шеф-кухаря), кухонного працівника  передбачено проведення атестації, під час якої встановлюється, чи є умови праці шкідливими і важкими.  

У разі, якщо за результатами атестації це підтверджується,  то працівники на таких робочих місцях мають право на певні пільги і компенсації – доплату до посадового окладу (4, 8 або 12%), щорічну додаткову оплачувану відпустку – тривалістю до 4 днів.  Такі професії  є доволі поширеними у багатьох освітніх та медичних закладах.

Отже, як пояснила Лілія Січка, розмір доплат та тривалості додаткової відпустки залежить від фактичних значень ступенів шкідливого (третього) класу і їх кількості.