Діяльність

Щоб отримати консультацію щодо порядку проведення атестації робочих місць, в Управління Держпраці у Закарпатській області  звернувся інженер з охорони праці одного з підприємств краю, підпорядкованого Закарпатському облавтодору. За його словами, на підприємстві діє стаціонарний асфальтобетонний завод, де виготовляють асфальтобетонні та інші  бітумно-мінеральні суміші.

 «На сьогодні асфальтобетон залишається найбільш поширеним типом покриття в Україні і в усьому світі, – зауважує завідувача сектору з питань експертизи умов праці  Лілія Січка. – Але водночас застосування асфальтобетонних сумішей ставить дорожньо-будівельну галузь на друге місце за шкідливістю після підприємств хімічної промисловості». Це насамперед обумовлено застосуванням органічних в'яжучих (бітумів), що входять складу цих сумішей».

Основними забруднюючими речовинами, що виділяються в атмосферу під час виробництва асфальтобетонних сумішей, є неорганічний пил, продукти згорання палива, продукти випаровування нафтопродуктів. Отже, ці шкідливі фактори також впливають  і на  робітників, задіяних у технологічному процесі.  

Держава гарантує працівникам, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, надання певних пільг та компенсацій. Серед них:  достроковий вихід на пенсію, додаткову оплачувану відпустку, підвищену оплату праці. Підтвердити факт шкідливих та важких умов праці на робочому місці можуть  результати проведеної атестації.

А отже, пільги та компенсації встановлюються також за результатами атестації робочих місць. І від повноти проведення санітарно-гігієнічних досліджень факторiв виробничого середовища на робочих мiсцях під час атестації  залежить як право на  ці пільги, так і їх розмір (тривалість додаткової відпустки та відсоток доплати до посадового окладу (тарифу).

Фахівець Управління Держпраці надала методичну допомогу представнику підприємства з вказаних питань. Щоправда, вирішення деяких  практичних моментів потребує додаткового вивчення умов праці безпосередньо на робочих місцях, що планується зробити найближчим часом, оскільки робота заводу в основному є сезонною і залежить від погодних умов.