Діяльність

На черговому засіданні комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, в якій взяла участь завідувач сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Закарпатській області Лілія Січка, розглядали документи, надані громадянами для підтвердження їх стажу роботи  на шкідливих виробництвах. Вказані підприємства нині вже ліквідовані.

Одна з таких справ стосувалася підтвердження пільгового стажу за професією «гальванік» особі, яка працювала  на  одному з  таких підприємств Міжгірського району – Колочавському заводі технологічного обладнання.

 Згідно з пунктом 20 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005  № 22-1, у   тих   випадках,   коли  в  трудовій  книжці  відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових  умовах, для підтвердження   спеціального   трудового   стажу   приймаються уточнюючі   довідки   підприємств,  установ,  організацій  або  їх правонаступників. Колочавське підприємство було ліквідоване без правонаступника. Отже, заявник немає звідки отримати таку довідку. Тому він зібрав та представив на розгляд комісії інші документи, які  підтверджують факт його роботи протягом повного робочого дня у шкідливих умовах. Це, зокрема, витяги з наказів  (копії)  про надання додаткових відпусток, про встановлення та виплату доплат до тарифу  за роботу у шкідливих умовах праці, виписки з особових рахунків. Серед таких документів, як зауважили члени комісії, може бути й інформація про проходження щорічних медичних оглядів.  Отже, законодавством України передбачено надання різних пільг і компенсацій за роботу у важких і шкідливих умовах праці як під час роботи (додаткова оплачувана відпустка та доплата до тарифу), так і після вироблення певного стажу на таких роботах – достроковий (порівняно із загальним пенсійним віком) вихід на пенсію. Якщо підприємство вже не працює,  то  забезпечити соціальний захист колишнього трудівника –  справа держави.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Для довідки

Гальваніка – електролітичне осадження тонкого шару металу на поверхні будь-якого металевого предмету для захисту його від корозії, підвищення зносостійкості, запобігання від цементації, в декоративних цілях і т. д. Для забезпечення міцності зчеплення покриття з виробом необхідно проводити ретельну підготовку поверхні, яка включає механічну обробку (шліфування та  полірування), видалення оксидів і знежирення поверхні. Після нанесення покриття виріб промивають і нейтралізують у лужному розчині.

У гальванічних цехах джерелами небезпеки є технологічні процеси підготовки поверхні, приготування розчинів та електролітів, нанесення покриттів. Методи очищення поверхонь характеризуються підвищеною запиленістю, шумом і  вібрацією.  Кислоти та солі, що використовуються для приготування розчинів лугів,   при впливі на організм можуть викликати гостре отруєння або  хронічне професійне захворювання. Використання ручного віброінструменту для шліфування поверхонь може бути причиною вібраційної хвороби. Роботи на ультразвукових ваннах очищення пов'язані з впливом на працюючого звукових і ультразвукових коливань. Водночас велика кількість промивних ванн у приміщенні створює підвищену вологість.

Крім забруднення повітряного середовища хімічно шкідливими речовинами, негативний вплив має і прямий вплив на шкіру та слизові оболонки електролітів, знежирювальних і травильних розчинів, лугів та кислот  тощо.

До 10% робітників гальванічних цехів зайняті дозуванням, приготуванням і змішуванням сипучих компонентів, розчинів, електролітів. Цей персонал іноді піддається впливу сухих порошкоподібних речовин або концентрованих (до розчинення або розведення) токсичних речовин.

Професійні захворювання, які  можуть отримати працівники в таких цехах, в значній мірі пов'язані з впливом на людину шкідливих виробничих факторів. Тому гальванічні цехи (дільниці) належать до шкідливих ділянок виробництва, де необхідне постійне дотримання запобіжних заходів і правил техніки безпеки.

Взявши до уваги усі ці факти та представлені документи, працівниці, заяву якої розглядали на засіданні комісії,   підтвердили період пільгового стажу по 21.08.1992р. за позицією 2150500а-11629 підрозділу 5 розділу ХІУ. Металообробка Списку № 2, затвердженого постановою  Кабінету Міністрів  СРСР від 26.01.1991 № 10.