Діяльність

Контроль за правильністю  застосування  Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в  яких  дає  право  на  щорічні  додаткові відпустки за роботу із шкідливими  і важкими умовами праці та за особливий характер праці, покладається на Держпраці. Однак, крім контрольних заходів, одним з методів роботи Управління Держпраці у Закарпатській області є також проведення інформаційно-превентивної  діяльності.

Так, під час зустрічі, яка нещодавно відбулася у торговому центрі ПрАТ «Нова лінія», що в м. Ужгороді,  завідувач сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Закарпатській області  Лілія Січка та головний державний інспектор праці Маріанна Гукс  роз’яснили адміністративному персоналу згаданого торговельного закладу порядок  надання щорічних додаткових відпусток за особливий характер праці деяким категоріям працівників. Насамперед тим, хто  працює на персональних комп’ютерах (незалежно від виду монітора), з використанням інших екранних пристроїв,  незалежно від їхнього типу та моделі (що належать до електронно-обчислювальних та обчислювальних машин).

Надання такої відпустки працівникам, незалежно від посади, яку вони обіймають,  передбачено  позицією 58 розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства»  Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (із змінами).

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (стаття 8 Закону України «Про відпустки»). Відповідно до пунктів 6 і 7 Порядку застосування зазначеного вище Списку, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 30.01.98 р. за № 58/2498 (із змінами), додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше за половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад. Облік часу, відпрацьованого у вказаних умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.

Оскільки законодавством не визначено, у якій спосіб здійснюється такий облік, підприємство самостійно приймає рішення щодо проведення такого обліку.  На аналогічних робочих місцях  у філіях підприємства (відділеннях, торговельних центрах, магазинах), розташованих у різних регіонах (населених пунктах),  залежно від навантаження у працівників за одною професією, тривалість додаткової відпустки може бути різною – до 4  календарних днів.

Як роз’яснює Міністерство соціальної політики України у листах від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13 та від 11 серпня 2014 року № 348/13/116-14,  щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці передбачена законодавством і має надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку.