Діяльність

Закарпатська філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення є  підрозділом державного оператора телерадіомовлення, радіорелейного та супутникового зв'язку. Унікальна інфраструктура цього підприємства складається з антенно-щоглових споруд різної висоти,  радіорелейних ліній; радіотелевізійних передавальних станцій,  телевізійних та радіомовних передавачів, що розміщені по всій території області.  Характерною особливістю Закарпатської філії КРРТ є велика кількість об'єктів, які знаходяться високо в горах.

До основних професій, які забезпечують функціонування цієї потужної інфраструктури та обладнання, належать електромеханік засобів радіо і телебачення (професія відноситься до категорії «фахівці»)  та електромонтер станційного радіотелевізійного устаткування (категорія «робітники»).  Працівники цих професій піддаються впливу електромагнітних вип­ромінювань широкого діапазону частот. Джерелами випромінювань електромагнітної енергії є потужні радіо та телевізійні станції, ретранслятори, засоби радіо­зв'язку різного призначення.

Як відомо, електромагнітні поля негативно впливають на організм людей, котрі безпосередньо працюють з джерелом випромінювання. Розділом VIII «Обслуговування споруд і устаткування для радіо, телебачення та зв’язку»  Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 р. N 1290, таким  працівникам  передбачено надання щорічної додаткової відпустки тривалістю до 7 днів.  І на підприємстві ця норма законодавства виконується.

Завідувач сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Закарпатській області Лілія Січка зустрілася з інженером з охорони праці ЗФ КРРТ Геннадієм Бутком, з яким обговорила Порядок надання такої відпустки персоналу підприємства.  Адже відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за  умовами  праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 1 серпня 1992р. N 442, на Держпраці покладено і контроль за правильністю  застосування   Списку виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в  яких  дає  право  на  щорічні  додаткові відпустки за особливий характер праці.